Lumet sulaa..

Tässä koronakevään aikana etätöitä tehden, keksin idean että seuraanpa lumien sulamista timelapse kameralla. On se ollu ennenki mielessä, mutta nyt vasta tuli tehtyä.

Kamera oli tuossa omalla terassilla huhtikuun alusta toukokuun puoliväliin. Kamera kuvas n. klo 7.00-22.00 välisen ajan päivittäin. Aluksi siirtelin kameraa monessa paikassa, joka pätkää en laittanu tähän videolle, kun sattui kylmempiä päiviä ja kuvassa ei oikein tapahtunu mitään. Loppu pätkä kuvattu yhdesta kohtaa parin viikon aikana.


Etäopetusta jo useampi viikko

Kevät on menny töiden osalta koronaa paossa täällä kotosalla. Taitaa olla jo viides viikko menossa, saa nyt nähä että jatkuuko tää koko kevään.
Aika paljo on uutta opeteltavaa tullu esiin, lähinnä erilaisia ohjelmia liittyen tähän etäopetukseen. Ja ihan korvienvälissäkin on jotain tapahtunut, paljo asioita jotka täytyy hoitaa erilailla ku normaali tilanteessa. Digiloikkaa on hypätty, en ole ollenkaan varma että onko se hyvästä..

Vaikka pääasiassa työt on hoidettu kotoa, niin musatalon opinnäytekonsertit on tehty musiikkitalolta. Toki porukka on minimaalinen. Esimerkiksi eka striimaus hoidettiin kahden hengen kuvaus miehistöllä. Mie kuvasin ja Jonne Paukkeri hoiti striimauksen, ohjauksen, kuvaleikkauksen, koko tarkkaamon homman. Äänet saatiin musateknoilta. Tätä kirjoittaessa on vielä kolme konserttia edessä, mutta näillä näkymin neki vedetään minimimiehistöllä.

Valmistuvien opiskelojoiden ja myös ekaluokkalaisten sähköisiä portfolioita oon tässä ohjaillut. Näitä omia, eri alustoilla olevia, nettisivuja olen käyttäny esimerkki materiaalina ja siinä sivussa päivitelly ja siivoillu myös omia sivuja.

Lisäsin kokonaan uudenki sivun sivun, sielä pähkäilin omian sivujeni kehityskaarta. Nettisivut on mulla olleet jo opiskeluajoista lähtien, ekat omat sivut julkaisin vuonna 1998. Siitä lähtien sivut on mukana kulkeneet, muutaman ison muutoksen on vuosien mittaan sivut kokeneet, mutta pohjimmiltaan samoja sivuja oon vaan muokannut. Eihän muutos tosiaankaan tapahdu kerta rysäyksellä ja kaikkiin kehitysvaiheisiin on mukana tullut jotain vanhaa.

Korona ja etätyöt

Sunnuntai 15.3. iltasella tuli ilmoitus että Lappia siirtyy etäopetukseen. Alkoi puhelin soida ja WhatsAppi laulaa, kun opiskelijat kyseli että mitäs nyt. Asuntola kiinni ja opiskelijoita kiellettiin tulemasta kouluun maanantaina. Asuntolasta apalautettiin kaikki kynnelle kykenevät palaamaan takaisin kotiin. Eräs opiskelija tilasi junaliput ja pikapikaa Lahtea kohti, mie kävin viemässä Kemiin junalle iltamyöhällä.
Maanantaina alkoi teamssin testaaminen ja opiskelu, tarkoitus on että sillä pidetään oppitunnit ja jossain määrin yhteyskin opiskelijoihin. Maanantaina kävin vielä koululla ja aloin valmisteleen etäopetukseen siirtymistä. Pitkä oli maanantai päivä, ilta venyi senkin takia että opiskelijoille piti tiedottaa ja ohjeistaa tilanteesta.
Tiistaina olin vielä aamupäivän koululla siirtelin Muonion materiaalia pilveen. Iltapäivästä siirsin työpisteen kotiin. Ja taas päivä venyi pitkään, teamssin opettelua ja tulevien kurssien muokkaamista etäopetusta varten.

Etätyöpiste


Keskiviikkona alkoi sitten opiskelijoiden briiffaus teamssin käyttöön, samalla itse koko ajan ominaisuuksiin tutustumista. Pitkin päivää palavereita eri kombinaatioilla, välillä hlökunta media ja kip, välillä oppilaat mukana. Toisella kädellä samaan aikaan materiaalin tekoa tulevaa varten.
Samaa oli torstai nyt pääpaino oli KIP opiskelijoissa, vanha kurssi piti saada alta pois ja maanantaina alkaisi uudet kurssit.
Perjantaikin meni jossain jännässä uuden ja oudon opettelussa, sekä teknisesti että henkisesti/fyysisesti. Paljon tulee asioita eteen joita ei ole koskaan edes ajatellut. nyt vaan kaikki kaatuu päälle pakolla ja todella nopeaan tahtiin.
Nyt muutama päivä kotosalla töitä tehden, on esiin tullut esimerkiksi se että työpaikalla tulee liikuttua paljon enempi. JOs mediatalolta käväsee vaikka musatalolla jonkun asian hoitamassa, niin se on usiampi sata metriä. Samoin luokasta opettajan huoneeseen tai toiseen luokkaan, siinä tulee päivän aikana huomaamatta käveltyä usiampi kilometri. Kun taas kotosalla kaikki on lähellä ja puhelimella, tietokoneella hoitaa kaiken, niin ei tuu samaan tahtiin liikuttua.

Mutta saa nyt nähä miksi tämä tästä kehittyy, kun tämä tästä arjeksi muuttuu…

 • Camera: Canon EOS 60D
 • Taken: 23 maaliskuun, 2020
 • Aperture: ƒ/5.6
 • Shutter speed: 1/15s
 • ISO: 800
 • Focal length: 20mm
 • Flash fired: no
 • Credit: Jyrki Kola

Muonio viikko

Viimeinkin pääsin mediaoppilaiden kevään Muonioviikolle mukaan. Lappian mediapuolen opiskelijat on käyneet toistakymmentä vuotta näin keväällä viikon Muoniossa. Tehneet siellä videoita ankarissa olosuhteissa, lumen ja pakkasen keskellä. Nyt tänä vuonna minäkin pääsin vihdoin mukaan.
Maanantaina lähdettiin Torniosta ruokailun jälkeen. Ja maanantai olikin lähinnä matkapäivä ja uuteen paikkaan tutustumista.
Tiistaina käytiin Pallaksella, ilma oli muuten nätti, aurinko paistoi, mutta tuuli oli kauhea. Käytiin lumikenkäilemässä tunturissa ja kuvailtiin kaikenlaista, itse lähinnä valokuvia. Yksi reipas oppilas kävi ihan tunturinhuipulla, meillä muilla jäi matka kesken.
Keskiviikko vietettiin Muonionn toimipaikassa, kuvaten orientaatiovidoita. Meillä oli yks reissun tavoite kuvata Muonion toimipaikan esittely materiaali, syksyllä käyttöön otettavaa orientaatiokurssia varten.
Torstaina käytiin sitte moottorikelkka safarilla. Ilma oli lumisateinen, pikkupakkanen. Ajeltiin n. 30km laavulle, kuvailtiin välillä ja laavulla syötiin ja kuvattiin. Iltapäivästä ajeltiintakas Muonioon. Ja illalla lämmitettiin sauna.
Perjantaina pakattiin kamat kasaan ja palattiin lounaan jälkeen Tornioon.
Muoniossa ollessa alkoi uutisointi koronaepidemiasta kiihtymään, jännityksellä odoteltiin mitä tuleman pitää.

 • Camera: Canon EOS 60D
 • Taken: 10 maaliskuun, 2020
 • Aperture: ƒ/8
 • Shutter speed: 1/500s
 • ISO: 100
 • Focal length: 50mm
 • Flash fired: no
 • Credit: Jyrki Kola

Video kiertääääääää…

Ens jaksoa varten kokeiluja. Eli löysin tuommosen vanhan analogisen komposiitti/s-video kuvamikserin. Ajatus oli hyödyntää sitä ens jaksolla KIP-opiskelijoiden kans, jos tuosta vaikka jotain tila-aikataidetta sais kehiteltyä.

Tuo kiertoilmiö tulee esiin kun kameran kuva toistetaan televisiosta ja se kamera kuvaa sitä ”omaa” kuvaansa. Jos asetukset lukitsee kamerasta johonkin tiettyyn valotukseen, niin jonkin ajan kuluttua kuva pysähtyy, mutta automaatilla kuvatessa kamera yrittää koko ajan korjata kuvaa ja kierto jatkuu ja jatkuu…

 • Camera: DMC-FT3
 • Taken: 10 elokuun, 2018
 • Aperture: ƒ/3.3
 • Shutter speed: 1/25s
 • ISO: 800
 • Focal length: 4.9mm
 • Flash fired: no

Lätkä bussilla Luleåån

Kärpillä oli vierasreissu lauantaina Poriin, niinpä Lätkäbussi suuntaa nokan naapuriin, Luleå – HV-71 matsiin.

Pakko sanoa että on se Ruotsissa pikkusen edellä tuo showmeininki. Ei oo missään Suomessa tuon tasoista alku showta. Koko kentän videot, valot ja varsinki ääni, huh. Musiikit soi kovaa, bassot tuli niin että lahkeet lepatti, mutta kuulu puhtaasti. Vaikka suomen halleissaki on äänenlaatua parannettu, nii ei vejä vertoja tuohon.

Peli itsessään oli Luulajan juhlaa, pari ekaa erää ainaki. Reilussa johdossa sitte aikovat pöydälleen ja pelin tempo Tippu ja HV71 pääs mukaan. Mutta lopputulos 6-3 oli aivan oikeutettu.

Tämän videon tein ihan opettelumielessä. Eli kuvasin ja editoin  luurilla,  Samsung A70. Editti appina Adobe Rush.  Oon vähän karsastanu luurilla kuvaamista ja varsinki editointia, mutta kun rajoitukset hyväksyy, niin eikhän nuillaki jotain saa aikaseksi. Jotkut väittää että tämä on tulevaisuus, toivottavasti ei kuiten minun aikana. Mutta pitää yrittää olla kehityksen mukana..

Ja kahteen kertaan piti tuubiin laittaa, eka blokattiin musiikin takia. Jouduin sitte opetteleen lisää editointia, eli äänet piti saaha pois joistain klipeistä. Ja tulipa tekstejäki värjättyä, eli ihan ok treeni..

Kuvaa valoa

Uus valokuvakurssi läks taas maanantaina käyntiin. Kolmen viikon aikana on tarkoitus ottaa järjestelmäkamera, photari ja studio haltuun. Mie annan yleensä muutamia tehtäviä oppilaille. Esim. uutiskuvaus, aihe annetaan aamulla ja palautus iltapäivänä. Tai studiolla pitää kuvata henkilö ja pieni ryhmä ihmisiä.

Mutta ensimmäinen tehtävä on ”kuvaa valoa”, ota kuvia eri valo olosuhteissa, sisällä, ulkona, suoraavaloa, heijastunuttavaloa jne. Tehtävän tarkoituksena on oppia säätämään kameraa eri tilainteissa, kuvataan siis kokonaan manuaali asetuksilla. Kameran säätämisen lisäksi toivoisin että oppilaille jäis korvien väliiä jotain valon käyttäytymisestä erilaisissa tilanteissa, toivoisin että oppilaat ”Näkisivät Valon”.

Alla pari kuvaa, omia valon näkemisiä.

Focus Stacking – tekniikka

Makrokuvaillessa syväterävyys tuppaa olemaan aika pieni. Toki himmentämällä sitä saa jonkin verran kasvatettua, mutta jos kohde on pieni ja kuvataan suht läheltä, niin ei himmentäminenkään tahdo riittää.

Focus Stacking, eli suomeksi Pinoaminen, tekniikka mahdollistaa syväterävyyden kasvattamisen. Eli siinä otetaan useita kuvia ja tarkennusta, kohdetta tai kameraa siirretään kuvien välillä. Lopuksi kuvat yhdistetään kuvankäsittely ohjelmassa yhdeksi kuvaksi jossa syväterävyys on riittävän suuri.

Tähän tekniikkaan on saatavilla ihan erikoisohjelmia, mutta alkuun pääsee  PhotoShopillakin.

10 Kuvaa yhdistetty

Yksi pinoamiseen käytetyistä

 • Camera: Canon EOS 80D
 • Taken: 1 lokakuun, 2019
 • Aperture: ƒ/8
 • Shutter speed: 1/6s
 • ISO: 1600
 • Focal length: 105mm
 • Flash fired: no

Dronekoulutus 26.-27.9.2019

Pääsin osallistumaan Pohjois-Pohjanmaan Kesäyliopiston järjestämään dronekoulutukseen Oulussa.

Kouluttajana oli Markus Nätti, Viasor Oy:stä. Koulutus oli kaksipäiväinen. Kurssin painotus oli teollisuuden erilaiset kuvaukset, ei niinkään televisio tai elokuvatoiminta. Mutta rivien välistä poimin itseäni kiinnostavia ja opetuksen kannalta tärkeitä asioita.

Eka päivä oli teoriaa, sääntöjä, vastuita, velvollisuuksia. Dronen käyttöä teollisuuskohteissa, erilaisia apuvälineitä ja sensoreita, esim. lämpökamerat ja niiden hyödyntäminen. Erilaiset 3D kartoitus ja mallinnus softat jne. Paljon tuli asiaa..

Toinen päivä oli käytännön harjoituksia. Lähettiin Heinäpään urheilukentälle kokeileen lentämistä. Laitteina oli DJI Matrice 200, DJI Mavic Pro, kouluttajan puolesta ja näillä lennettiin, Flyability Elios oli kans mukana, mutta sitä ei kokeiltu tuulen takia, se onkin tarkoitettu lähinnä sisätiloihin. Muutamalla kurssilaisella oli omat dronet mukana, Yuneec Typhoon ja pari eri versiota DJI Mavicista, yhdellä oli lisäksi VR lasit. Näistä testasin vain laseja ja ne kyllä teki vaikutuksen kuvaamisen kannalta.

Alla muutamia kuvia herjoituksen loppuvaiheesta, kun otettiin kopterit riviin yhteiskuvaa varten, siis ne missä vielä oli akkua jälellä. Oli nii jännää itse lentäminen että ei malttanu itse harjoittelusta kuvia ottaakkaan.

Orton -efekti

Kanadalainen Michael Orton, itseoppinut valokuvaaja, kehitti 1980-luvulla tekniikan.

Alunperin kuvat tehtiin diapositiiveilla. Kaksi samasta aiheesta, samalla rajauksella otettua kuvaa kehystettiin yhteen diakehykseen. Kuvatessa kuvat otettiin ylivalotettuina ja toinen kuvista kuvattiin epäterävänä.

Nykyisin orton-efekti tehdään digitaalisesti, kuvankäsittelyn keinoin. Ja se onnistuu jopa yhdestä kuvasta, photarissa tehdään duplikaatti layer johon laitetaan blur-pehmennys efekti ja muutetaan tämän layerin läpinäkyvyyttä. Ja jopa kuvan eri alueisiin voidaan tehdä tämä efekti.

Alla esimerkki, yhdestä kuvasta, kokonaan kuvankäsittelyssä tehdystä orton-efektistä. Kuvassa efekti on vain osassa kuvaa, vesi on ilman efektiä.

 • Camera: Canon EOS 60D
 • Taken: 4 syyskuun, 2019
 • Aperture: ƒ/2.8
 • Shutter speed: 1/4000s
 • ISO: 100
 • Focal length: 50mm
 • Flash fired: no
 • Credit: Jyrki Kola