Yleinen

Kuvankäsittely

Kuvia voi käsitellä monella tapaa. Tässä esittelen oman tapani tehdä valokuva valmiiksi. Käytän Adoben Bridge, RAW-converter ja Photoshop ohjelmia. Ohjelmista olen tottunut käyttämään englanninkielistä versiota, mutta tähän ohjeeseen olen suomentanut niin paljon ku mahdollista.

Nämä ohjelmat antaa mahdollisuuksia tehdä kuvia monella tavoin, tässä on yksi tapa, ei ainoa, ei ehdottoman oikea, mutta se on minun tapa tehdä julkaisukelpoinen kuva. Samaan lopputulokseen pääsee montaa reittiä ja on vain muutama juttu joka pitää tehdä juuri oikeassa vaiheessa.

Tässä ohjeessa käsittelen RAW kuvan julkaisukelpoiseksi.


Digitaalinen työnkulku

By Jyrki

Aloitetaan resurssihallinnassa (win + e)

 • Kuvien siirto koneelle. Kehitä järkevä kansiorakenne, jonka sinä hallitset. Itse käytän seuraavaa polkua.  D:\Kuvat\2020_11_11_revontulet eli D:asemalla on kuvat kansio, jonka sisällä on päivämäärän mukaan eri kuvaus kerrat ja mahdollinen tarkennnus mitä kansio sisältää, auttaa vuosien päästä löytämään juuri sen yhden tärkeän kuvan.

Seuraavaksi Bridgeen

 • Kuvien metatiedot kuntoon. Valitse kaikki kuvat (ctrl + a)  Lisää ainakin oma nimesi creator/luoja sekä copyright notice/tekijänoikeus huomautus sarakkeisiin. Halutessasi voit lisäillä myös muita tietoja esimerkiksi description/kuvaus  sekä keywords/avainsanat ovat ihan hyödyllisiä.
 • Kuvien valinta ja järjestely. Filtteröimällä esimerkiksi vain RAW kuvat käyttöön kuvien selailu helpottuu, voit tietenki käyttää muutakin lajittelua. Valinnassa voi käyttää tähditystä apuna. (Ctrl + 1 asettaa yhden tähden, Ctrl + 2 asettaa kaksi tähteä jne.)

Riippuen siitä kuin paljon kuvia on, minä menen yleensä pari-kolme kertaa kuvat läpi ja koko ajan tiukennan arvostelua, eli eka kierroksella kaikki teknisesti onnistuneet, toisella kierroksella valitsen samoista tilanteista parhaiten onnistuneet, kolmas kierros karsin tilanteita ja tiukennan taas kriteerejä. Näin saan isonkin kuvajoukon nopeasti karsittua muutamaan kuvaan.

 • Halutessasi poistaa kuvia tai siirtää niitä eri kansioihin, voit valita yhden tai useamman kuvan kerrallaan ja hiiren oikealla näppäimellä voit valita halutun toiminnon, esimerkiksi remove/poista, copy to/kopioi, move to/siirrä, batch rename/nimeä uudelleen  jne..
 • Klikkaamalla haluttua kuvaa se aukeaa RAW konvertteriin.

RAW-konvertteri

Konvertterissa on helpointa mennä järjestyksessä eri vaiheet, eli aloita ylhäältä ja liiku alas.

Huom! Sivun oikeassa reunassa on työkaluja. Esimerkiksi Kroppaustyökalu, jolla voit suoristaa ja rajata kuvaa, spot removal jolla voit poistaa esimerkiksi roskia, tai red eye removal jolla voit poistaa mahdolliset silmän punoitukset. Näitä työkaluja voit kokeilla jo konvertterissa tai jättää niiden käytön PhotoShopin puolelle. Minä jätän nämä yleensä photariin.

 • Basic valikossa säädät valkobalanssin, joko säätimellä, numeroarvoilla tai klikkaamalla pipetillä kuvassa olevaa valkoista aluetta. Exposure säätimellä voit säätää koko kuvan valoisuutta. Samoin voit kuvan eri osia säätää erikseen, eli highlights / kirkkaimmat, shadows/tummimmat jne.  Texture, clarity, dehaze sekä vibrance ja saturatio säädöt ei ole tarpeellisia kuin erikoisimmissa tilanteisssa, mutta tottakai voit niitäkin testailla.
 • Curve valikossa voit säätää kuvan ääripäät ja kontrastin kohilleen, eli loiva S, sen voit tehdä joko koko kuvaan tai yksittäiseen värikomponenttiin. Yleensä itse teen sen koko kuvaan, tosi harvoin yksittäisiin väreihin.
 • Detail valikossa poistetaan kohinaa, sekä mustavalko että värikohinaa. Tarkastele kuvaa 100% (Ctrl + Alt + 0) suurennoksena. HUOM! elä terävöitä kuvaa tässä vaiheessa.

Seuraavat kaksi valikko voit hypätä normaali tilanteessa yli. Eli color mixer ja color grading, niitä tarvitset vain tosi ongelmallisiin kuviin, esimerkiksi värikkäät ledivalot joissain konserteissa polttavat jonkin yksittäisen värikomponentin puhki, eli väri menee tukkoon.

 • Optics valikossa klikkaat täpät Remove  chromatic aberraatio ja use profile corrections valintoihin. Mikäli konvertteri ei tunnista sinun käyttämääsi optiikkaa, niin käyt hakemassa sen valikosta. Nämä valmiit optiikka kohtaiset säädöt toimii todella hyvin ja manuaalista säätöä en tarvi koskaan, mutta jos intoa on niin niitäkin voi kokeilla.
 • Geometry valikossa voit suoristella kuvassa olevia geometrisia vääristymisiä. Esimerkiksi kuvaat jotain todella korkeaa rakennusta ja näyttää että rakennus kapenee ylöspäin tai kuvaat jotain rakennuksia hieman sivusta, niin ne näyttää vinoilta jne…
 • Effects valikosta löytyygrain/rakeisuus ja vignetting/vinjetointi työkalut. Itse en käytä näitä tässä vaiheessa ollenkaan, samat asiat voi tehdät tarvittaessa PhotoShopin puolella.
 • Calibration valikon jätän kans rauhaan. Sieltä voisi säätää ”valkobalanssia” kuvan tummiin osiin tai säätää yksittäisen värikomponentin sävyjä ja saturaatiota. Tosi harvoin on tilanne jossa näitä säätöjä tarvitsen.
 • Seuraavaksi valinta valinta open/avaa, joka aukaisee kuvan Photariin tai done/valmis joka lisää kuvan rinnalle  XMP-tiedoston joka sisältää kaiken säätämäsi numeroarvoina. Valinnan teet riippuen siitä haluatko jatkaa yksittäisen kuvan kans PhotoShopissa vai tehdä kaikki konvertoinnit kerralla.

PhotoShop

Photarissa viimeistellään kuva julkaisukelpoisiksi.

 • Aluksi siistitään (retusoidaan) kuva eli roskat pois, tässä tarkoitan linssillä ja kennolla olevia roskia. Ja myös muu mitä ei haluta kuviin, esimerkiksi oksat väärässä kohtaa, tahrat taustoissa, seinissä jne tai jopa finnit ja fritsut, jos on tarvista.

Käytössä on pari eri työkalua. Spot healing brush/laastari ja clone stamp/leimasin. Laastarilla voi poistaa pikkuroskat ihan klikkaamalla roskan päältä ja työkalu valitsee matemaattisesti korvaavan sisällön, toimii yleensä aika hyvin. Leimasimella sinun pitää valita alt näppäin pohjassa se alue mistä haluat ottaa korvaavaa sisältöä, leimasin toimii yleensä paremmin isoihin alueisiin kuin laastari.

Phpotoshop antaa mahdollisuuden muokata kuvia monella tavoin, loputtomasti. Kuvista voi irroittaa osia, kuvia voi yhdistellä toisiinsa. Kuvan eri osa alueita voi käsitellä eri tavoilla, itsenäisesti. Ja uusimmissa versioissa jopa ”keinoäly” on otettu käyttöön. En tässä ala sen pitemmälle menemään efekteihin tai kikkailuun, vaan tehdään dokumentaarinen valokuva julkaisukelposeksi.

 • Seuraavaksi image size/kuvankoko haluttuun lopulliseen kokoon. Jos kuvia käytetään sähköisesti, netti, TV, videot niin valitse mitta-asteikoksi pixel ja printattaviin kuviin mm tai cm asteikko. Sähköiseen julkaisuun käytän kuvakokona pitempi sivu 2048px tai 960px. Printteihin koko valitaan tarpeen mukaan.
 • Seuraavaksi terävöitys. Tarkastele kuvaa 100% suurennoksena. Filter valikosta sharpen ja sieltä unsharp mask. Sopiva terävöitys riippuu kuvasta, nettikokoisiin kuviin amount n. 100, radius 1-1,5 ja treshold 0.  Klikkaa preview nappia ja kokeile eri arvoja halutun lopputuloksen saavuttamiseksi.
 • Seuraavaksi väriprofiili kohilleen. Se löytyy edit valikon alaosasta convert to profile. Sähköiseen julkaisuun valitse sRGB IEC61966-2.1, Printteihin toimii sama, mutta jos kuvan vie painotaloihin/lehtipainoihin, niin silloin käytetään annettua profiilia. Esimerkiksi useat lehtipainot käyttää CMYK värejä ja esimerkiksi FOCRA 39 profiilia.
 • Lopuksi kuvat tallennetaan save as/tallenna nimellä toiminnolla haluttuun paikkaan, halutussa muodosssa, sähköiseen julkaisuun tarkoitetut kuva tallennetaan JPEG muotoon, printtiin menevät voi tallentaa TIFF, PSD tai johonkin muuhun tallennus muotoon, se riippuu taas siitä printtaajasta. Itse teen samaan kansioon missä kuvat sijaitsee, uuden kansion jonka nimeän ”valmiit” ja sinne alkuperäisellä nimellä tallennus. Tallennus vaiheessa tulee säätö kuvan pakkauksesta, mitä pienemmäksi kuvan haluaa, niin sitä heikommaksi kuvan laatu muuttuu. Eli tässä pitää hakea sopiva pakkaussuhde kuvan koon ja laadun suhteen. Tässä auttaa taas preview näppäin. Eli sitä klikkaamalla ja pakkaussuhdetta muuttamalla haetaan sopiva pakkaus, mahdollisimman pieni, mutta kuitenkin riittävän hyvä laatu.

Tässä pikaisesti minun käyttämä työnkulku. Se ei ole ainoa oikea, mutta se on minun tapa tehdä kuvia. Nuo eri asiat voi tehdä eri järjestyksessä ja osittain jopa eri työkaluilla.

Oikeastaan ainoat asiat jotka on pakko tehdä määrätyssä järjestyksessä ovat terävöitys vasta lopulliseen kuvakokoon, koska se on sidottu pikseleihin eikä kuvan suhteelliseen kokoon ja väriprofiili viimeiseksi, jotta kuvaa käsitellessä on kaikki mahdolliset värit käytössä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Back To Top